Asam Tumis(pedas) Kepala Salmon


Nah ni dia kepala ikan salmon yang belum dimasak..Ari tu my hubby beli seekor ikan salmon so minggu tu makan salmon jelah hehehe...


Bahan-bahan:
Yang penting kepala ikan salmonlah kan tapi campurlah bahagian2 lain
3 sudu cili kisar ~ jika ingin pedas, tambahkan
1 labu bawang besar ~ dikisar
3 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1inci halia ~ dikisar
Sedikit kunyit serbuk/hidup
Sedikit belacan
Air asam jawa secukupnya
Bunga kantan dan daun kesum secukupnya
Garam dan gula ~ secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis.
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili kisar dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih. Letaklah garam dan gula secukup rasa. Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.

Sedia dihidang..

*Boleh ditambah dengan sayur seperti kacang bendir atau terung..

1 ulasan:

Siti Khuzaimah berkata...

Akhirnya dpt jugak resepi kpla ikan salmon nie...heheheeh:)

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.