Gulai Lemak Kacang Ikan Masin

Bahan-bahan:

10 keping ikan masin talang (atau apa2 ikan yg disukai)
10-15 batang/urat kacang panjang
2 cawan santan pekat
10-15 biji cili api ~ dikisar
1 inci kunyit hidup ~ dikisar
3 biji bawang merah ~ dikisar
1 batang serai ~ diketuk
2 keping asam keping/gelugor
Garam dan gula


Cara penyediaan:
1. Cuci dan rendam ikan masin untuk beberapa minit dan toskan.
2. Dalam periuk, masukkan bahan yang telah di kisar tadi bersama-sama ikan masin, serai, asam gelugor dan santan.
3. Masak dgn api yg sederhana sehingga mendidih. Hendaklah sentiasa menimbuk/mengacau kuah supaya santan tidak pecah minyak.
4. Masukkan kacang panjang dan biarkan mendidih sekali lagi. Rasakan masin dan masamnya dan bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.